Uitgangspunten

Terug naar Het nieuwe opvoeden >>

1. Gedrag = communicatie

Bij Het nieuwe Opvoeden besef je dat het gedrag van je kind alleen de buitenkant is. Je weet dat jouw kind meer is dan dat. Je weet dat je kind jou wil vertellen dat het iets nodig heeft, iets mist, ergens naar verlangt, ergens last van heeft, zich boos, verdrietig, onzeker of machteloos voelt. Je ziet je kind met al wie het is. Dat brengt je dat je kind zich gehoord en gezien voelt.

2. Probleemgedrag = je kind voelt zich niet gehoord of gezien

Bij Het nieuwe Opvoeden gaat het over dit unieke kind. Jij weet dat opvallend gedrag van je kind een signaal is. Je weet dat je kind zich op dat moment niet gehoord of gezien voelt. En dus luister je naar je kind. Je ontvangt dit unieke kind met alles wat het te vertellen heeft. Dat brengt je dat jouw kind helemaal zichzelf kan zijn.

3. Opvoeden = je kind de wegwijzen naar zijn/haar innerlijke richtingaanwijzer

Bij Het nieuwe Opvoeden weet jij dat je kind 100% natuurlijk en puur zichzelf is. Je beseft dat kinderen nog geen muurtjes om zich heen hebben opgebouwd. Hun helderheid ligt dicht aan de oppervlakte. Het herkennen, erkennen en bekrachtigen van de eigen wijsheid van je kind, creëert een innerlijke richtingaanwijzer. Dat brengt je dat je weet dat je je kind opvoedt naar een krachtige en zelfstandige volwassene.

4. Je kind = je spiegel

Bij Het nieuwe Opvoeden ben je mens met je kind. Je bent niet de ouder die boven het kind staat, maar je bent gelijkwaardig. Jij beseft dat juist jouw kind met zijn puurheid en helderheid een transparant beeld van je heeft. Je beseft dat het meer ziet, voelt en weet dan jij wellicht in de gaten hebt. Dat maakt je kind ook tot jouw spiegel. Kijk erin naar jezelf en zie waar jij mag groeien. Dat brengt jou meer geluk, meer vrijheid, meer gemak, plezier en ontspanning. Voor jou èn voor je gezin.

​5. Al wat er is = liefde, en de rest is oefenen, oefenen, oefenen

Bij Het nieuwe Opvoeden ga je uit van de heelheid van ieder mens. Ieder mens is uniek. Jouw kind is uniek. Je kind heeft talenten en uitdagingen. De grootste uitdaging is om helemaal jezelf te leren zijn. Iedere dag opnieuw mag je kind dat oefenen. Jij mag dat iedere dag voorleven aan je kind en jouw kind mag dat iedere dag weer oefenen. Dat brengt jullie begrip en respect voor elkaar en het besef dat alles geleerd mag worden, iedere dag opnieuw.

6. Overgave = Overvloed

Bij Het nieuwe Opvoeden besef dat je wanneer je je hart volgt, je alles uit het leven haalt wat erin zit. Dan is er genoeg tijd, genoeg ruimte, genoeg liefde, genoeg geld, genoeg ontspanning, genoeg energie, genoeg kracht. Dat brengt je zeeën van tijd, van ruimte van geld, van ontspanning, plezier en liefde. Iedere dag weer.

Door naar De 4 A’s >>

Terug naar Het nieuwe opvoeden >>